Gaat de e-bike de stadsauto verdringen?

Stadsauto’s maar ook brommers en scooters voelen de hete adem van de e-bike in hun nek. De elektrische fiets rukt op in de stad als snel en schoon vervoermiddel en zal daarmee andere manieren van vervoer gaan verdringen.

Dat is althans de verwachting van Richard ter Avest, senior adviseur mobiliteit en ruimte bij Goudappel Coffeng. “Gemeenten zouden kunnen overwegen om vervuilende bromfietsen en scooters net als vrachtwagens in de grote historische binnensteden te verbieden. In de milieuzones zouden ze elektrische fietsen kunnen aanbieden of stimuleren”, zegt hij in Trouw.

Dat is niet eens een wilde voorspelling. Nu al proberen gemeenten er alles aan te doen om hun stad te vrijwaren van te veel luchtvervuiling door bijvoorbeeld ook oudere (diesel)auto’s uit het centrum te weren (Utrecht). Daarnaast wordt de actieradius van de e-bike steeds groter en gaan de fietsen ook nog eens een stuk sneller. Snelheden van 45 kilometer per uur zijn geen uitzondering meer. Ook stijgt de verkoop van de e-bike aanzienlijk. Momenteel rijden er 1,3 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.