‘Geef zakelijke rijder per 1 juli keuze in bijtelling’

Zakelijke rijders moeten al per 1 juli, en niet pas op 1 januari, de keuze kunnen krijgen voor wél of juist geen bijtelling te betalen. Het coronavirus heeft immers het reisgedrag van werknemers ingrijpend veranderd, betoogt dienstverlener Leaseaholic.

Blijkens cijfers van RAI Vereniging wil ruim een kwart van de zakelijke rijders ook na de coronacrisis vaker blijven thuiswerken. Ook privé-kilometers nemen af. Veel zakelijke rijders zouden daarom nu al, halverwege het jaar, willen wisselen. Dat stellen LeaseAholic, fiscalist Autobelastingen mr. Heleen Elbert en diverse branche-experts.

De switch van wél naar niet bijtellen voor de zakelijke leaseauto bespaart kosten. Afgelopen jaar stopte volgens Vereniging Zakelijke Rijders 10% van de zakelijke rijders met het privégebruik. De Belastingdienst staat wisselen van de bijtelling pas weer toe op 1 januari. Nu echter de zakenauto het aankomende halfjaar zowel zakelijk als privé anders gebruikt gaat worden, zou wisselen per 1 juli zinvol zijn. “We vragen staatssecretaris Vijlbrief om het de Belastingdienst mogelijk te maken dat zakelijke rijders kunnen aangeven per 1 juli van bijtelling te wisselen.”

Zzp’ers

Met name zzp’ers en mkb’ers kunnen de lastenverlaging van de maandelijkse bijtelling goed gebruiken, stelt Leaseaholic. Eind 2019 reden er ruim 1 miljoen zakenauto’s rond in Nederland. Ongeveer 150.000 zakelijke rijders gebruiken hun zakenauto niet privé en betalen dus geen bijtelling.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *