Glasgarage: ‘vijftien procent wagenpark rijdt met ruitschade’

Autoruithersteller Glasgarage reageert op het recente nieuws dat het aantal autoruitschades de afgelopen vijf jaar gehalveerd is. Volgens het bedrijf geldt deze daling in de perceptie van de verzekeraars, omdat het aantal claims is gehalveerd. Echter, het aantal ruitschades is niet met hetzelfde percentage verminderd.

“De sterke daling van het aantal claims heeft grotendeels te maken met de professionaliseringsslag in de branche, veroorzaakt door de aanpassing van polisvoorwaarden van verzekeraars. Deze aanpassingen hebben ertoe geleid dat uitsluitend nog reparaties van samenwerkende of Focwa-erkende autoruitherstellers worden vergoed. De vele ruitherstellers die vanuit partytenten op parkeerplaatsen bij bouwmarkten en supermarkten actief waren, hadden daardoor geen mogelijkheden meer om claims in te dienen en zijn dientengevolge gestopt met hun activiteiten”, vertelt Leo Smid, commercieel directeur van Glasgarage.

Uit eigen onderzoek stelt Glasgarage vast dat nog steeds ongeveer vijftien procent van het wagenpark in Nederland met ruitschade rijdt. Smid: “De zachte winter en de naweeën van de recessie zorgen ervoor dat lang niet alle ruitschades ter reparatie worden aangeboden. Onafhankelijke onderzoeken laten zien dat de ruitschadelast op middellange en lange termijn nauwelijks zal afnemen. Dit wordt veroorzaakt door het steeds groter wordende glasoppervlakte en een sterke toename van hoogwaardige technieken in autoruiten.”

Daarbij proberen autofabrikanten gewicht te besparen door steeds dunnere ruiten toe te passen. Volgens Glasgarage wordt daarmee het effect van betere wegen op de schadelast grotendeels teniet gedaan. “Alle onderzoeken, technieken en preventiemaatregelen ten spijt, het effect van de winter blijft een bepalende factor”, aldus Smid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *