Grote kansen voor Nederlandse toeleveranciers

Er liggen grote (export)kansen voor de Nederlandse automotive toelevering als de sector zich blijft innoveren en weet aan te sluiten bij de mondiale industrie. Daarbij kan de Nederlandse hoogwaardige kenniseconomie een grote rol spelen. Dat heeft het economisch bureau van ING onderzocht.

2014 was een recordjaar voor Nederlandse toeleverende industrie aan de automotive sector. De
directe toelevering aan de automotive industrie in 2014 is berekend op 9,2 miljard euro. Dit
is inclusief de toelevering aan de auto-onderdelenindustrie. Veel Nederlandse bedrijven zijn langjarig actief in de automotive-keten, innoveren steeds meer mee met de autofabrikant of eerstelijnstoeleverancier en creëren zo een sterkere concurrentiepositie. Deze bedrijven hebben kunnen profiteren van de groei van de automotive in bovenal Duitsland, maar ook het VK en de VS.

Groei

Door de omvang en nabijheid zijn de ogen van veel bedrijven gericht op de Duitse automotive-markt. De toeleverende industrie haalt 44 procent van de exportomzet uit dat land bij grote klanten als Volkswagen, BMW en Daimler. Voor sommige toeleverende branches is dit nog hoger. Van de chemie producten binnen de automotive toelevering gaat 60 procent naar de Duitse markt.

Binnen Europa presteert met name de Duitse auto-industrie de laatste jaren sterk. De Nederlandse toeleverindustrie heeft hiervan ook geprofiteerd, wat de totale omzet heeft gestuwd. In 2014 is naar schatting voor 3,6 miljard euro geleverd aan de Duitse auto(onderdelen)industrie. Ten opzichte van vijf jaar geleden heeft de Nederlandse toeleversector haar positie in Duitsland heel licht verbeterd. Het aandeel in de import van de Duitse automotive industrie is circa 4 procent. Veel West-Europese landen hebben aandeel verloren aan Oost-Europa. In dat licht kenmerkt de marginale verbetering van het Nederlands aandeel de waardevolle rol die de Nederlandse toeleverindustrie richting Duitsland speelt. Tenslotte is na de crisis van 2009 de toelevering naar de VS sterk gegroeid. Ook voor de komende jaren liggen hier nog kansen voor groei.

Productie

Niet alleen de toelevering is in Nederland op orde, ook de productie van motorvoertuigen zit in de lift. We kennen de fabrikanten van bussen (VDL) en vrachtwagens (DAF, Scania). De heropening van Nedcar geeft de productie van auto’s in Nederland weer een gezicht en stimuleert de automotive-toelevering. Daarnaast is ook de aanwezigheid en geplande uitbreiding van Tesla Motors in Tilburg een positief teken aan de wand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.