Hefbrugkeurmerken bundelen krachten

Tijdens de ledendag van RAI Vereniging afdeling Autovak is de Interpretatiecommissie Keurmerk Hefbruggen officieel gepresenteerd. Met deze commissie komt er een einde aan de verschillen in keuringsresultaten van hefbruggen en is tevens een belangrijke stap voorwaarts gemaakt in het verhogen van de veiligheid en duidelijkheid in de markt.

Het initiatief van de drie grootste keurmerken van Nederland, Autec-VLT Automotive Equipment, Stokvis Service en RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen gaat uit van de bestaande Europese norm NEN EN 1493 2010.  De Interpretatiecommissie heeft één werkhandboek gemaakt dat per direct door alle keurmeesters van de drie keurmerken in gebruik is genomen. De keurmerken blijven wel afzonderlijk van elkaar opereren in de markt.

“Op deze manier geven de aanbieders van hefbrugkeurmerken aan dat het veilig kunnen werken met hefbruggen een belangrijk aandachtspunt is”, aldus Martijn van Eikenhorst, voorzitter van de Interpretatiecommissie en adjunct-secretaris van de afdeling Autovak van RAI Vereniging. “Zeker na het recente rapport ‘Toezicht op arbeidsmidddelen’ van de Arbeidsinspectie is dat een belangrijk punt.”

Onduidelijkheid weg

“Overigens zijn geen van de deelnemers van de Interpretatiecommissie of deelnemers aan het RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen (31 bedrijven) negatief beoordeeld door de Arbeidsinspectie. Door de indeling van dit werkhandboek, met directe verwijzingen naar de norm en de daarbij gehanteerde controlelijsten, onderling in overeenstemming te brengen is veel onduidelijkheid verdwenen.”

De drie keurende instanties voerden het afgelopen jaar ruim 27.000 keuringen uit, waarbij ongeveer 2 procent (566 keuringen) tot een volledige afkeuring hebben geleid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.