Historisch dieptepunt afzet motorbrandstof

Met een totaal van 818 miljoen liter motorbrandstof gaat april 2020 de geschiedenisboeken in als maand waarin het minst ooit diesel, benzine en LPG werd getankt. Dat meldt Bovag na een analyse van CBS-data.

Ten opzichte van april 2019 lag de afzet 32,2 procent lager. Ook maart was, met slechts 995 miljoen liter, historisch. Sinds begin 2013, toen de CBS-cijfers beschikbaar werden, dook de maandafzet pas twee keer eerder onder 1 miljard liter (augustus 2014, februari 2015). De lockdown in de samenleving en het daaruit voortvloeiende vele thuiswerken is de oorzaak van de recente dalingen.

De benzineverkoop kwam in maart uit op 384 miljoen liter. Dat is meer dan een vijfde onder de score van maart 2019. In april liep de teller nog verder terug, naar 285 miljoen liter (42 procent minder dan in april vorig jaar). Nog nooit zetten Nederlandse tankstations zo weinig benzine af in één maand tijd. Bij diesel bleef de schade relatief beperkt, doordat de transportsector grotendeels bleef rijden. Ook hier echter was de afname flink: 55 miljoen liter minder dan in maart, ruim een kwart minder dan in april 2019. Ook voor LPG was april volgens de Bovag-analyse een nooit eerder vertoonde slechte maand: de registratie bleef steken bij 12 miljoen liter.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.