Historisch erfgoed krijgt stem binnen VN

De koepelorganisatie die strijdt voor het behoud van mobiel historisch erfgoed FIVA heeft een stem gekregen binnen de Verenigde Naties. Een van de zes belangrijkste organen binnen de VN, de ECOSOC, heeft ze een raadgevende status verleend.

De Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC) is erop gericht een internationaal debat over duurzame ontwikkeling op gang te brengen. Dit geeft het wereldwijde netwerk van eigenaars, bestuurders en liefhebbers de mogelijkheid om wereldwijd invloed uit te oefenen op de toekomst van historische voertuigen.

Culturele waarde

FIVA-voorzitter Tiddo Bresters (foto): “Dit is geweldig nieuws voor liefhebbers over de hele wereld. Achter de schermen werkt de FIVA onophoudelijk om ervoor te zorgen dat beleidsmakers de culturele waarde van historische voertuigen begrijpen. Die wordt maar al te gemakkelijk over het hoofd gezien nu de wereld een groenere toekomst omarmt. Nu de Verenigde Naties het internationale belang van historische voertuigen op deze manier hebben erkend, zal onze stem nog luider klinken.”

“We zijn het aan de toekomstige generaties verplicht om ervoor te zorgen dat historische auto’s, motorfietsen en gebruiksvoertuigen nog steeds op de openbare weg zullen rijden, naast de zeer welkome vormen van duurzamer vervoer. Die maken zo’n belangrijk deel van de geschiedenis van de mensheid uit en zijn een genot in actie te zien.”

“Wij van de FIVA zullen enthousiast deelnemen aan de ECOSOC-discussies over onderwerpen als vervuiling, energie en autonome en connected voertuigen, om de belangen van de liefhebbers van historische voertuigen te behartigen. We moeten ervoor zorgen dat regelgevers de culturele bijdrage van historische voertuigen waarderen. Dat geldt ook voor de zeer specifieke behoeften van hun eigenaars, bestuurders en de gemeenschap die rond hen bloeit.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.