Hoogste totalloss-percentage door hagel in 5 jaar

Vorig jaar zorgden hagel- en hoosbuien al voor zo’n 10 miljoen euro schade, de buien van juni dit jaar gaan daar ruimschoots overheen. De eerste raming laat zien dat er voor zo’n 500 miljoen euro aan schade is aangericht. Vooral auto’s en caravans kregen het zwaar te verduren: het aantal door CED geregistreerde totalloss-gevallen schoot omhoog.

In juni 2016 kwamen hagelstenen zo groot als tennisballen uit de lucht vallen, vooral in de provincie Noord-Brabant. Met heel veel schade als gevolg: in de maand juni steeg het aantal schadegevallen met 56% ten opzichte van het jaargemiddelde. De hagel- en hoosbuien stuwen ook het gemiddelde schadebedrag over 2016 met 8% omhoog. Het Verbond van Verzekeraars heeft eerder aangegeven dat de schadelast een stuk hoger is dan na de buien in 2015. Als de gemiddelde schadelast van de twee hagelbuien met elkaar vergeleken worden, dan laten de cijfers van CED een stijging zien van 27% in 2016.

Total loss verdrievoudigd

Dat auto’s zwaar getroffen zijn door de buien, blijkt ook uit andere schadecijfers. Als grootste totalloss-bureau in Nederland, registreert CED jaarlijks 13% van alle schadegevallen als total loss. Tijdens de hagelbui van afgelopen juni is dit verdrievoudigd naar maar liefst 44%: het hoogste percentage total loss in de afgelopen 5 jaar.

Daarbij is er een groot verschil tussen auto’s die meer dan 5 jaar oud zijn en de jongere auto’s. Van de auto’s ouder dan 5 jaar, is tot nu toe 52% total loss verklaard, terwijl bij de groep auto’s 5 jaar of jonger ‘slechts’ 8% total loss verklaard is. Dat is te verklaren door de hoge(re) dagwaarde van jongere auto’s: herstel ligt dan meer voor de hand. Omdat de dagwaarde van een voertuig invloed heeft op de totalloss-bepaling, is het aandeel totalloss-verklaringen bij voertuigen ouder dan 5 jaar hoog.

Kijken we naar de auto’s ouder dan 5 jaar, dan wordt in de top 5 gemiddeld 66% van alle voertuigen total loss verklaard. Chevrolets hebben daarbij de meeste kans: dit merk staat met 71% op de eerste plaats. Bij voertuigen jonger dan 5 jaar, is dat Seat. Het gemiddelde schadebedrag bij jonge auto’s is tot wel 50% hoger dan gemiddeld. Audi spant de kroon met een verschil van 50%, Mercedes-Benz en Mazda volgen op de voet met respectievelijk 29% en 26%. Bij voertuigen ouder dan 5 jaar is de afwijking van het gemiddelde beduidend lager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *