Hybrides dealervast met apk

Het universele aandeel in de markt voor apk-2 (auto’s tot 3.500 gvw) is 72,45 procent. Dat is inclusief het aandeel van fastfitters/bandenketens die iets minder dan vijf procent van deze apk’s uitvoeren. In 21,3 procent van de apk’s kiest de bezitter/berijder voor een bezoek aan de dealerwerkplaats van het betreffende automerk.

Het is opvallend dat het dealeraandeel sterk verschilt op brandstofniveau. Zo zijn benzinerijders minder trouw aan de dealer van hun eigen merk dan dieselrijders; respectievelijk 20 om 24,3 procent, terwijl het bij de LPG-rijders zelf op vijftien procent blijft steken. Zo blijkt uit een analyse van cijfers van RDC CBMI.

Als de analyse wordt verlegd naar merkniveau, dan blijken Toyota-rijders erg dealertrouw. Dat komt helemaal sterk tot uiting bij de hybrides. Met 37 procent voert Toyota deze ranking aan, terwijl het merk met het grootste wagenpark, Volkswagen, pas op de twintigste plek staat met 18,6 procent.

Drie van de tien in 2015 apk-plichtige hybrides kregen de keuring van een universeel autobedrijf of fastfitter. Vijf procent van de hybrides belandt bij een dealer van een ander merk. Het totaal aantal hybrides is overigens met 41.150 keuringen goed voor een vrij beperkte 0,62 procent.

In de aankomende editie van Aftersales magazine dat morgen verschijnt, meer over dit onderwerp.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.