Impact vuil op autocamera weinig bekend

Ruim veertig procent van de Nederlanders weet niet dat vuil of sneeuwresten de werking van  camera’s, sensoren, lidars of radars beperken c.q. blokkeren. Tegelijkertijd wast 57 procent van de Nederlanders met een auto jonger dan vier jaar zijn voertuig in de winter niet of minder vaak. 1 op de 10 wast de auto überhaupt nooit.

Dat en meer blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag. De cijfers vormen volgens Bovag een gevaarlijke cocktail voor de verkeersveiligheid – zeker bij automobilisten met een jonge auto. De daarin veelal aanwezige adaptieve cruise control, rijstrookassistentie of dodehoeksensoren worden vrijwel blindelings vertrouwd.

Aan het vorige maand gehouden onderzoek deden 1.047 zakelijke en particuliere automobilisten mee. 368 van hen waren in het bezit van een auto jonger dan vier jaar. Van de personen die in de winter niet of minder vaak wassen gaf 43 procent als reden dat de auto de volgende dag toch weer vies is. 28 procent denkt dat de deurrubbers vastvriezen, 37 procent vindt het te koud om (zelf) te gaan wassen. De mensen die wél in de winter de auto wassen, laten dat overwegend in een professionele wasstraat doen (zestig procent). Minder dan een kwart wast de auto ’s winters zelf thuis.

In 2015 was bijna een derde van de verkochte nieuwe personenauto’s in Nederland uitgerust met een noodremsysteem. Tien procent had adaptieve cruise control, 13 procent een systeem voor rijstrookassistentie. Parkeersensoren en achteruitrijcamera’s zijn al jaren gemeengoed op nieuwe personenwagens. In vrijwel alle instructieboekjes wordt gewaarschuwd deze vrij van vuil, stof, ijs en sneeuw te houden, omdat de systemen anders niet of niet goed meer functioneren. Daarnaast kan het gebeuren dat de digitale ogen van de auto een extreem vieze voorligger niet herkennen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *