Door aanhoudende verliezen ziet Bosal zich genoodzaakt bedrijfsonderdelen te verkopen, nieuw extern kapitaal te zoeken en wederom te reorganiseren. Na miljoenenverliezen in 2014 resulteerden ook 2015 en het afgelopen jaar in rode cijfers, meldt zakenkrant FD.
Aanleiding voor de berichtgeving is een zitting, gisteren, van de Ondernemingskamer in Amsterdam. De afgelopen najaar geschorste en kort daarna ontslagen ceo Aad Goudriaan wil dat de Ondernemingskamer onderzoek gaat doen naar eventueel wanbeleid door het na hem aangetreden bestuur. Ook moet er wat Goudriaan betreft helderheid komen over de miljoenenvergoeding die hij eist van zijn ex-werkgever. De voormalige Bosal-topman beschikte over een optieregeling, maar over de afwikkeling en de hoogte ervan bestaat verschil van inzicht.
De bestuurlijk-inhoudelijke twist tussen Goudriaan en de familie Bos (nog steeds de grootaandeelhouder van Bosal) draait naar verluidt om de instelling van één bestuur met toezichthouders, aandeelhouders en bestuurders. Tijdens de zitting erkende Goudriaans opvolger Jurgen van Breukelen dat Bosal in zwaar weer verkeert. Debet daaraan zijn onder meer de moeilijke marktomstandigheden waarin de mondiale automotive de afgelopen crisisjaren verkeerde. Van Breukelen typeerde de actuele situatie van het concern met de woorden “het is vijf over twaalf”.
Regeling
De Nederlandse producent van uitlaten, katalysatoren, trekhaken en fietsendragers (met hoofdkantoor in Lummen, België) sloot zijn activiteiten in 2014 af met een verlies van circa dertien miljoen euro. Twee jaar terug stopte wegens faillissement de uitlaatfabriek in het Belgische Oevel, waar 350 mensen werkten. Elders binnen de wereldwijd vertakte onderneming zijn in de voorbije jaren diverse reorganisaties doorgevoerd. De schuld van Bosal zou inmiddels ruim 180 miljoen euro bedragen.
Aad Goudriaan trad in 2010 aan bij Bosal, na eerder bestuursvoorzitter te zijn geweest van truckfabrikant DAF. Hij en Van Breukelen zouden ondanks de gisteren wederzijds gemaakte verwijten nu toch met elkaar in gesprek zijn over een regeling. Afhankelijk daarvan moet de Ondernemingskamer alsnog of wellicht helemaal geen uitspraak meer te doen. De voorzitter gaf tijdens de zitting aan dat voor het gevraagde onderzoek een periode van circa twee maanden staat. Over de exacte hoogte van de gevraagde financiële schadeloosstelling zal de kamer zich overigens niet buigen: die route loopt via de civiele rechter in België.
Urgentie
Bij de in 1923 opgerichte onderneming bestaat een duidelijk gevoel van urgentie. Zo werd eind vorig jaar, teneinde de bedrijfsprocessen te verbeteren en daarmee de weg naar zwarte cijfers in te slaan, Stefano Averso aangesteld. De managing director en vicevoorzitter van adviesbureau Alix Partners is gespecialiseerd is in prestatieverbetering en het leiden van transformaties. De omzet van Bosal bedroeg in 2015 meer dan zevenhonderd miljoen euro, opgebracht door bijna vijfduizend medewerkers in wereldwijd 29 productielocaties en achttien distributiecentra.