Indonesië wil 120 jaar oude Benz terug van Nederland

Indonesië zegt recht te hebben op een 120 jaar oude Benz Phaeton die momenteel is gestald in het Louwman museum in Den Haag. Volgens de Indonesische minister Suryo is de klassieker onrechtmatig in Nederlandse handen terecht gekomen. Hij eist de auto terug.

Tegen BNR en dagblad Trouw zegt de minister dat het voertuig daterend uit 1894 eigendom was van de sultan van Solo, voor wie de Benz speciaal werd ontworpen. In 1924 zou het voertuig naar Nederland zijn verscheept voor een tentoonstelling in de RAI, maar nooit zijn teruggekomen.

Suryo zegt onlangs de familie van de sultan te hebben bezocht, die bevestigden volgens hem dat de Benz niet-wettelijk is verkregen. Hij zou het van een ‘groot hart’ doen getuigen als het museum de wagen zou teruggeven en daarmee begrip zou tonen voor de geschiedenis van Indonesië.

Maar museumdirecteur Ronald Kooyman is niet onder de indruk van het pleidooi van de minister. Volgens hem is de Benz wel degelijk rechtmatig in het bezit van het museum. Zolang niet anders kan worden aangetoond blijft de wagen op zijn plek, meldt hij aan BNR.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.