Invloed bandenlabel onderschat

De BEM-cijfers over het eerste kwartaal tonen dat de bandenbranche op retailniveau geconfronteerd is met een min van ruim achttien procent in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar. Aan de vooravond van het eerste Nationaal Bandencongres bespreken Cyril Versteeg en Wilfred van Hooren van Van den Ban de onderwerpen die de branche bezig houden.

De introductie van het bandenlabel per 1 juni aanstaande zal tot grote veranderingen in de sector kunnen leiden. Verschuivingen in marktaandelen zijn daarbij wellicht denkbaar, volgens commercieel manager Versteeg. “De uitdaging is om de keten – grossier, garage en consument – op een juiste manier voor te lichten over het label. Het belang wordt door velen onderschat.”

Het is volgens Versteeg van belang dat je als grossier en retailer een transparant verhaal hebt naar je klanten. “Zoals waarom bijvoorbeeld de voor 1 juli geproduceerde bandenvoorraad geen label heeft.” Het label zal ook gevolgen hebben voor het aantal bandenfabrikanten dat actief is op de Europese bandenmarkt, verwacht verkoopleider Nederland Van Hooren: “Het zou best eens kunnen dat één of meer Aziatische fabrikanten de Europese bandenmarkt links laat liggen. Zeker als hun marktaandeel al niet te groot is.”

Prijs prevaleert

Wilfred van Hooren: “Behalve de technische en distributieve veranderingen, speelt de veranderende mentaliteit een rol. In de aftermarket was de gunfactor altijd een belangrijk onderdeel van het zakendoen. Je bouwde een partnerschap met elkaar op. Nu prevaleert steeds vaker de prijs, vooral de laagste prijs. Maar dat is een strategie die in mijn ogen steeds minder houdbaar zal blijken.”

Lees hier het volledige verhaal in Aftersales Magazine nummer vijf >>

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.