Jaguar Land Rover schrapt 4500 banen

Bij autofabrikant Jaguar Land Rover moeten 4500 banen verdwijnen. De meeste sneuvelen in de fabrieken in het Verenigd Koninkrijk.

Dat laat Jaguar Land Rover weten in een persbericht, dat eufemistisch spreekt van een “transformatiefase”. Een en ander moet namelijk leiden tot een kostenbesparing van 2,5 miljoen pond (een kleine 2,8 miljoen euro). Afgelopen jaar zijn al 1500 mensen hun baan bij Jaguar kwijtgeraakt.

Elektrische aandrijflijnen

Jaguar Land Rover zegt dankzij de besparingen te kunnen investeren in met name de fabricage van elektrische aandrijflijnen. Dit gebeurt in de fabriek in Wolverhampton. Batterijen hiervoor worden geassembleerd in een nieuwe Jaguar Land Rover-fabriek in Hams Hall, North Warwickshire. Het moet een van de grootste in zijn soort worden in het Verenigd Koninkrijk. Het verlies aan banen staat in schril contrast tot de successen die Jaguar Land Rover momenteel mogen vieren. Zo was er afgelopen jaar de komst van de volledig elektrische I-Pace, de Range Rover en plug-in hybride Range Rover Sport en de nieuwe Range Rover Evoque, waarvan ook hybride versie op komst is.

China

Het Financieele Dagblad ziet het verdwijnen van de banen als het gevolg van scherp gedaalde verkopen in China. De handelsoorlog met de Verenigde Staten, een vastgoedcrisis, een afzwakkende economie en toenemende schulden van huishoudens en overheden worden in het FD als oorzaken daarvan gezien.

Brexit

De aanstaande Brexit maakt de zaken er voor Jaguar en andere autofabrikanten in het Verenigd Koninkrijk niet beter op. Wanneer het VK zonder douaneafspraken uit de Europese vrijhandelszone crasht, kan de productie zomaar stilvallen als onderdelen vanuit het vasteland niet tijdig geleverd kunnen worden.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters