Kwart autobedrijven meldt personeelstekort

Het aantal vacatures in de auto- en motorbranche bedroeg in 2018 gemiddeld 4300. Dit is het grootste jaartotaal van deze eeuw, meldt het CBS. In het vierde kwartaal waren er 4600 niet ingevulde banen. Alleen in het tweede kwartaal was dat hoger (4900).

Tekort aan arbeidskrachten in auto- en motorbranche, eerste kwartaal 2019.
Tekort aan arbeidskrachten in auto- en motorbranche, eerste kwartaal 2019.
Veel ondernemers binnen de autosector ondervinden een personeelstekort. Bijna 1 op de 4 ondernemers (23,9 procent) geeft aan dat een tekort aan arbeidskrachten hen belemmert in hun activiteiten. Bij de gespecialiseerde reparaties was dit probleem het hoogst, met bijna 1 op de 3 ondernemers.

Omzetstijging

De omzet in de totale auto- en motorbranche steeg in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar: 4,5 procent, net iets hoger dan in 2017. De hogere verkopen van nieuwe personenauto’s (7 procent) vormden een belangrijke positieve factor. De omzet nam het sterkst toe in de autohandel- en reparatie (6,6 procent), in de gespecialiseerde autoreparatie bedroeg de groei 5 procent. De importeurs van nieuwe personenwagens zagen vorig jaar hun omzet stijgen met 2 procent (2017: 5,5 procent). De auto-onderdelenbranche behaalde volgens het CBS  beduidend minder omzetgroei, namelijk 0,5 procent.

Ondernemersvertrouwen

Omzetontwikkeling auto- en motorbranche in 2018.
Omzetontwikkeling auto- en motorbranche in 2018.
Het CBS signaleert een licht afgenomen ondernemersvertrouwen in het slotkwartaal van 2018, na een lichte stijging een kwartaal eerder. Begin 2019 werd onder de ondernemers een negatieve stemming gemeten (–5,1). In het vierde kwartaal van 2018 was de stemming met 2,7 procent nog positief. Ondanks het negatieve sentiment denkt 33,6 procent van de ondernemers dat de omzet in het eerste kwartaal van 2019 zal toenemen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †