LKQ doet wederom mega-overname

Voor een bedrag van 637 miljoen dollar (585,5 miljoen euro) wil LKQ het Amerikaanse Pittsburgh Glass Works (PGW) overnemen van private-equitybedrijf Kohlberg en lakfabrikant PPG Industries. PGW is één van de grootse fabrikanten en distributeurs van glasproducten, hoofdzakelijk ruiten.

PGW, met in 2015 een jaaromzet van 1,07 miljard dollar (984 miljoen euro), levert zowel aan de aftermarket, maar ook OE aan diverse autofabrikanten en dealerorganisaties. Het acent ligt nu (nog) op de VS, waar 86 procent van de omzet wordt behaald. De rest voornamelijk in Europa.

PGW

In de VS heeft PGW een marktaandeel van 30,5 procent dat via een netwerk van 120 eigen vestigingen en 7000 glasspecialisten (en schadeherstellers) wordt gerealiseerd. PGW heeft twaalf productielocaties in de VS, China en Europa. Goedkeuring voor de overname is bij de autoriteiten aangevraagd. Als het akkoord komt kan de overname in de loop van het tweede kwartaal worden afgerond. De overname wordt gefinancierd uit een kredietfaciliteit van bijna 2,5 miljard dollar die LKQ eerder bekend had gemaakt.

Jaaromzet

Op basis van de huidige omzetcijfers zal – zonder groei – de jaaromzet van LKQ in 2016 uitkomen op ongeveer 9,2 miljard dollar (8,45 miljard euro). Bestaande uit 7,2 miljard dollar omzet van LKQ (inclusief de activiteiten van ECP en Sator-Fource), 971 miljoen dollar van het recent overgenomen Italiaanse Rihag (actief in tien landen) en 1,03 miljard dollar van Pittsburgh Glass. En de overnamemachine zal naar verwachting dit jaar nog verder van zich laten horen. De tien miljard dollar omzet lijkt nog dit jaar geslecht te gaan worden. De vraag is wanneer!

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen