Mannelijke bestuurder kijkt vaker op mobiel

Mannen kijken vaker dan vrouwen tijdens het autorijden op hun mobiel. Bijna 60 procent van de mannelijke bestuurders in de leeftijd van 17 tot 24 jaar doet dit tegenover 44 procent van de vrouwen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de verkeersveiligheidsorganisatie Teamalert en Allsecur uitgevoerd door GfK.

Smartphonegebruik telt als een van de grootste gevaren tijdens het autorijden. Opvallend is dat jonge mannen juist vaker dan jonge vrouwen aangeven afgeleid te worden door het lezen van berichten en internetten tijdens het autorijden. Zij hebben dan ook 2,5 keer zoveel kans op een ongeluk. Willemijn Noordman, gedragswetenschapper Teamalert: “Je zou denken dat jonge mannen hierdoor voorzichtiger zijn met hun telefoon in het verkeer dan jonge vrouwen. Helaas werkt het brein niet zo.”

Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) toont dat jonge mannen zich vaker afzetten tegen bestaande normen, risico’s onderschatten en het gevoel hebben dat ze onkwetsbaar zijn. Daarnaast speelt onervarenheid een belangrijke rol bij het grote ongevalsrisico van deze bestuurders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.