Massaal protest tegen taxi-app Uber

In diverse Europese steden is woensdag door taxichauffeurs geprotesteerd tegen de opkomst van taxi-app Uber. De protesten vinden vooral plaats in de Europese hoofdsteden.

Zo hinderen Londense taxichauffeurs het verkeer op Trafalgar Square. In Frankrijk is in verscheidene steden een langzaamaanactie en in Berlijn hebben zich naar schatting duizend taxichauffeurs verzameld op Olympischer Platz. In Madrid wordt 24 uur lang helemaal niet gereden door taxi’s en in Rome zijn ritten juist tijdelijk goedkoper. In Nederland zijn geen acties tegen Uber alhoewel de app hier ook op grote weerstand stuit.

Oneerlijk concurrentie

Taxichauffeurs zien Uber als oneerlijke concurrentie. Uber biedt via een app toegang tot privéchauffeurs en ridesharing en concurreert zo met traditionele taxi’s. Een groot verschil is dat niet alle chauffeurs een licentie nodig hebben en zo hoge kosten vermijden. Bovendien hoeven ze zich niet aan dezelfde regels te houden als taxichauffeurs.

Via de Uber-app kunnen klanten een taxi op de kaart opzoeken, hem bestellen, zien hoe lang hij nog onderweg zal zijn en vervolgens ook betalen via de app. Daarnaast worden chauffeurs met een smartphone beoordeeld zodat de slechte bestuurders op een zwarte lijst komen te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.