Meer dan marketing

De kolommen van dit nummer van Aftersales Magazine zijn doorspekt met het woord marketing. Dit themanummer rondom de verschillende werkplaats- en productconcepten geeft niet alleen een goed overzicht van de actuele status van die verschillende concepten maar laat ook zien dat er een belangrijke gemene deler is: marketing. Juist daar begint direct een probleem te ontstaan.

Wat is het onderscheidend vermogen tussen de verschillende werkplaatsconcepten nog nu het aantal beschikbare concepten uitdijt? Stuk voor stuk claimen ze immers de marketingbehoefte in te vullen bij de conceptdeelnemer en die voor een belangrijk deel, zo niet het belangrijkste deel, over te nemen. Meeliften op de slippen van de conceptenjas als het ware.

Tellen we de productgerichte deelconcepten ook nog eens mee dan wordt het nog wat lastiger om de bomen van het bos te onderscheiden. De vraag is of dit ook erg is. Om die vraag te beantwoorden dienen we twee ‘kampen’ te onderscheiden.

Vanuit de eindklant bezien kun je je afvragen wat de merkbeleving nog kan zijn bij al die deelconcepten. Zelfs de full service werkplaatsconcepten kampen met de uitdaging om hun naamsbekendheid bij die eindconsument te vergroten. Fleetowners sturen soms naar een of twee werkplaatsconcepten, dus dat helpt de naamsbekendheid vanzelfsprekend.

Voor de garagist daarentegen gelden heel andere argumenten. Bij het merendeel van hen draait het allemaal om auto’s en autotechniek, marketing is een brug te ver. Dan is het toch prachtig als je kunt meeprofiteren van een organisatie met een betere bekendheid dan je eigen bedrijf heeft en die je bovendien helpt bij je lokale marketing.

Een ander cruciaal argument om aan te sluiten bij een of meerdere concepten is gelegen in de aldaar beschikbare technische kennis. Als er immers iets is waaraan het universele autobedrijf behoefte aan heeft, dan is het wel technische kennis en toegang tot ondersteuning op dat vlak.

Een aantal van hen stapt in vanwege de (gehoopte?) actieve sturing van zakelijke automobilisten naar hun werkplaatsconcept en het liefste natuurlijk concreet hun eigen werkplaats. Voor elke keten geldt echter dat de sterkte bepaald wordt door de zwakste schakels.

Een afwachtende houding van de garagist richting de conceptgever is niet de weg om die ketenkracht te versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *