Milieuclub wil VW-diesel stilleggen in 10 steden

De Duitse milieuorganisatie Umwelthilfe wil in tien steden het gebruik van VW-diesels met gemanipuleerde uitlaatgas-software verbieden. Komende woensdag behandelt de rechtbank in Düsseldorf de eerste zaak.

Afhankelijk van de uitkomsten staan ook in Berlijn, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Keulen, Mainz, München, Stuttgart en Wiesbaden dergelijke juridische procedures op stapel. Umwelthilfe vindt dat auto’s met het VW-motortype EA 189 EU5 gezien de toepassing van malafide software het recht hebben verspeeld om toegelaten te worden op de openbare weg. Dat er door de fabrikant een grootschalige recall is uitgevaardigd, doet volgens Umwelthilfe niet ter zake. Het zou onduidelijk zijn of door een update het oorspronkelijke, rechtmatige gebruik weer geldt. Bovendien hebben tal van auto-eigenaren geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot correctie.

Luchtkwaliteit

Met de aanklacht wil de Duitse milieuclub bereiken dat de luchtkwaliteit in de tien genoemde steden “niet verder belast wordt door de toepassing van bedrogdiesels van het Volkswagen-concern.” Volgens de autoriteiten van de stad Düsseldorf zou een eventuele stillegging hier neerkomen op zo’n zeshonderd personenwagens van het merk.  

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †