Mogelijk Europees energielabel garage-equipment

RAI Vereniging heeft haar leden geïnformeerd over de mogelijke komst van een Europees energielabel voor garage-equipment. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft vorige week ter beoordeling aan de Tweede Kamer het ontwerpbesluit Etikettering Energieverbruik Energiegerelateerde Producten gestuurd.

In het nieuwe besluit staat hoe de Europese richtlijn in Nederland ingevoerd gaat worden die labels verplicht stelt voor energie gerelateerde producten en hun energieverbruik. De eerdere richtlijn had alleen betrekking op toestellen en installaties van met name huishoudelijke aard.

Eugène Moerkerk van RAI Vereniging heeft zich ingelezen in de richtlijn en meldt dat de verplichting vooralsnog niet geldt voor leden van RAI Vereniging. “In de nieuwe regels wordt gesproken over alle elektrische apparaten. De Europese Commissie zal met een lijstje komen van energieslurpende apparaten. Garage-equipment kan daar ook onder gaan vallen als besloten wordt het aantal verplichte productcategorieën uit te breiden. Nu zijn er nog geen signalen dat het die kant op gaat, maar ik kan mij voorstellen dat er bijvoorbeeld energielabels komen om de zuinigheid van luchtcompressors te vergelijken.”

De elektrische fiets en andere elektrische vervoermiddelen voor personen en goederen zullen niet onder het toepassingsgebied vallen. “Maar dat kunnen we dus nog niet met zekerheid zeggen voor garage-equipment”, aldus Moerkerk.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.