NEN: veilig werken aan elektrische auto

Instituut NEN houdt op woensdagmiddag 14 september in Delft een gratis toegankelijke informatiebijeenkomst over het veilig werken aan elektrische auto’s en de eventuele NEN 3140-norm voor de automobielsector.

Nu geldt deze norm nog voor de elektrotechnische installatiewereld, maar kan deze ook toegepast worden op EV’s en sluit de norm voldoende aan bij de belevingswereld en het begrippenkader in de ‘niet-elektrotechnische’ automobielsector? Of is er behoefte aan een specifiek document, door belanghebbenden en deskundigen op maat gemaakt voor de doelgroep? NEN wil hier tijdens een bijeenkomst graag over van gedachten wisselen met betrokkenen, deskundigen en belanghebbenden. Bij voldoende belangstelling wordt ook direct de interesse gepeild voor deelname aan een op te richten werkgroep met als doel een specifiek document te ontwikkelen voor het veilig werken aan elektrische auto’s.

“De Nederlandse (Arbo-)wetgeving is redelijk duidelijk: onder spanning werken is niet toegestaan, tenzij het gebeurd onder zeer strikte voorwaarden. Maar de accu als energiebron laat zich niet zomaar uitschakelen en spanningsloos storing zoeken is vaak onbegonnen werk. Wat zijn dus die voorwaarden en hoe werk je dan veilig? De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn medewerkers, en zal hier een helder (aantoonbaar) antwoord op moeten hebben”, aldus een woordvoerder van het instituut.

In Nederland moet in 2025 één op de tien auto’s elektrisch zijn. Dat wil minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. Het kabinet heeft onlangs haar plannen hierover gepresenteerd.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.