Nieuwe lichttechnologie van Audi

Audi presenteert zijn volgende evolutie in lichttechnologie op de komende IAA in Frankfurt. De nieuwe Matrix OLED-lichten zorgen voor een voordien onbereikbaar niveau van verlichtingshomogeniteit, wat nieuwe creatieve mogelijkheden creëert op designvlak.

Audi heeft door de jaren heen systematisch alle aspecten van de OLED-technologie ontwikkeld. Matrix OLED-lichten combineren hightech engineering perfect met design. De eerste projecten om deze technologie te implementeren in de achterlichten van productiemodellen zijn al opgestart. Op de IAA worden de OLED-lichten in een conceptcar voor het eerst gepresenteerd.

OLED staat voor ‘organic light emitting diode’. In elke OLED-eenheid zitten twee elektroden, waarvan tenminste één transparant moet zijn en die talrijke dunne lagen van organische halfgeleidermaterialen bevatten. Een lage gelijkspanning – tussen 3 en 4 volt – activeert de lagen, die elk minder dan één duizendste van een millimeter dik zijn, om ze te doen oplichten. De kleur is gebaseerd op de moleculaire samenstelling van de lichtbron.

In tegenstelling tot puntlichtbronnen – zoals LED’s, die gemaakt zijn van halfgeleiderkristallen – zijn OLED’s platte lichtbronnen. Hun licht bereikt een nieuw niveau van homogeniteit en ze kunnen continu variabel gedimd worden. De lichten werpen geen enkele schaduw en hebben geen reflectoren, lichtgeleiders of soortgelijke optische componenten nodig. Daardoor zijn de OLED-lichtunits efficiënt en licht. Bovendien hebben ze nauwelijks koeling nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.