Nissan haalt app uit de lucht

Een app die bezitters van een elektrische Nissan Leaf helpt in verbinding staan met hun auto, is door de autofabrikant uit de lucht gehaald. Een Australisch computerbeveiligingsbedrijf bleek namelijk in staat om van buitenaf diverse functies van de auto via de app te benaderen en te beïnvloeden.

Het ging onder meer om de temperatuurregeling en het navigatie- en audiosysteem die via een app op een smartphone te bedienen zijn. Populaire functionaliteiten in de aanloop naar een tijdperk waar de connected car een prominente rol in een veiligere mobiliteit moet vervullen. Andere functies bleken wel beveiligd tegen de inspanningen van het beveiligingsbedrijf dat benadrukte voor het kraken van de app slechts vijftien minuten nodig te hebben gehad en dat zij niet verder zijn gegaan. Wellicht dat met meer tijd en budget een hacker wel in staat zou zijn geweest om verder in de systemen door te dringen.

Nissan heeft wel iets uit te leggen, want zij kregen de melding op 23 januari en schakelden de app pas 25 februari uit. Er hebben in die tijd 200.000 Leafs blootgestaan aan hackers. Nissan stelde dat het om functies ging die de rijveiligheid niet beïnvloeden en dat er daarom eerst nadere controles werden uitgevoerd voor de app daadwerkelijk werd geblokkeerd.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.