Onafhankelijke autobedrijven zijn positiever

Autobedrijven zijn positief over de ontwikkelingen over de eerste zes maanden van dit jaar, zo blijkt uit de Bovag Conjunctuurpeiling. Voor de tweede helft van het jaar lopen de verwachtingen en dealers en onafhankelijke autobedrijven uiteen.

Overigens is de winstgevendheid over het eerste half jaar zowel bij onafhankelijk bedrijven als merkdealers toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Maar voor de tweede helft van het jaar verschillen de verwachtingen: onafhankelijke bedrijven verwachten dat de positieve trend doorzet, terwijl merkdealers juist een daling voorzien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die daling zou worden veroorzaakt door het uitblijven van een extreme eindsprint in de nieuwverkopen in de maanden november en december, zoals het geval was in 2015 onder invloed van fiscale wijzigingen.

Volgens de peiling hebben dealers een lager ondernemersvertrouwen voor de rest van het jaar, maar dat is volgens Geert Brummelhuis (manager Bovag Autodealers) geen reden tot zorg. “Nu de fiscale sturing vanuit de overheid minder is, is het logisch dat de verkooppiek aan het eind van het jaar afneemt. Als je het met vorig jaar vergelijkt is dat een flinke terugval, maar op de lange termijn is het verschil minder groot. We verwachten dat we een periode ingaan met meer stabiliteit.”

Vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen onder onafhankelijke bedrijven is gestegen voor de komende zes maanden. “Het positieve gevoel van onze leden wordt onderstreept door de officiële cijfers van RDC en RDW. Zowel de verkoop van gebruikte auto’s als het aantal apk’s groeit, en juist op die gebieden hebben universele autobedrijven een flink marktaandeel”, aldus Marc van Eijl, manager Bovag Onafhankelijke Autobedrijven.

In de Conjunctuurpeiling van Bovag worden de leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen jaar heeft gepresteerd.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.