Onstuitbare groei garageformules

De belangstelling voor garageformules is afgelopen jaar stevig gegroeid en zal ook komend jaar blijven doorgroeien, zo blijkt uit de vijfde editie van de Garageformule Top-40. Het eerste exemplaar van het nieuwe rapport ging naar de formule die het afgelopen jaar opviel door een zowel kwalitatief als kwantitatief sterke ontwikkeling: Car Prof.

De Aumacon Garageformule Top-40 2015 beoogt een breed en inhoudelijk beeld te geven van de grootste partijen in de Nederlandse markt voor universeel auto-onderhoud. De daarin acterende veertig grootste formules zijn beschreven in een 272 pagina’s tellend gebonden boekwerk dat marktpartijen helpt bij het verkrijgen van inzicht in deze snel veranderende sector. Alhoewel per saldo het aantal garageformules vrijwel gelijk is gebleven is het totaal aantal deelnemers niettemin flink gestegen ten opzichte van de 2014-editie. Nogal wat formules geven prioriteit aan snelle uitbreiding, getuige de soms spectaculaire stappen voorwaarts. Maar daar blijft het – als het aan de meeste formules ligt – niet bij. Gevraagd naar de ambities voor het aantal formulevestigingen per eind 2016 komt men op een gezamenlijk doel van juist iets meer dan drieduizend deelnemers – bijna een kwart meer dan het huidige aantal. Aumacon-directeur Clem Dickmann: “Niet alleen maken steeds meer universele autobedrijven de overstap naar een formule, ook een toenemend aantal autodealers ziet hierin een welkome uitbreiding van haar mogelijkheden. Branchebreed wordt steeds vaker de noodzaak voor samenwerking en schaalvergroting ingezien. Het volledig zelfstandig en onafhankelijk autobedrijf gaat stilaan verdwijnen.”

Eerste exemplaar uitgereikt

Bosch Car Service (BCS) is met 382 vestigingen – evenals in de vier voorgaande edities – met afstand de lijstaanvoerder in Nederland. De nummer twee, Vakgarage (246 vestigingen) komt echter naderbij. De derde plaats in de ranglijst wordt gedeeld door Kwikfit en Profile Car & Tyreservice; beide formules zagen hun deelnemersaantal het afgelopen jaar licht dalen tot 179 vestigingen.

Het eerste exemplaar ging naar een nieuweling in de lijst: Car Prof. Deze formule werd ruim een jaar geleden gelanceerd door AD Benelux als alternatief voor de bestaande formule AD Autobedrijf. Tegelijkertijd stopte men met de formule Elitecar. De expansie van Car Prof in het eerste volle jaar van haar bestaan mag opmerkelijk genoemd worden, te meer omdat het hier gaat om een hoogwaardige full-service benadering. Inmiddels heeft men 25 vestigingen, waarbij voor 2016 een doorgroei naar 75 vestigingen wordt voorzien.

Directeur Bertus de Vries van Bovemij Bedrijfsverzekeringen reikte tijdens de presentatiebijeenkomst het eerste exemplaar van de nieuwe Aumacon Garageformule Top-40 uit aan formulemanager Harold van Gestel van Car Prof. De uitreiking vond plaats in het Bovemij-hoofdkantoor in Nijmegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.