OR-voorzitter Porsche eist ontslag Audi-top

Naar aanleiding van de nieuwste ontwikkelingen rond manipulatie van dieselmotoren eist Porsche’s OR-voorzitter Uwe Hück het ontslag van bestuursleden bij zusterbedrijf Audi. “Ik zal niet toestaan dat Porsche door trucjes van Audi in gevaar komt”, aldus Hück in Bild am Sonntag.

porscheAan zijn openlijke kritiek voegt hij toe dat de raad van toezicht bij Audi “de bestuursleden op non-actief moet zetten.” Het dieselschandaal zou ten dele bij dit merk zijn ontstaansbron hebben: het idee voor de gewraakte softwaremanipulatie werd volgens het VW-concern in eerste instantie bedacht door Audi-ingenieurs. De door hen ontwikkelde 3.0 liter diesels (die niet bleken te voldoen aan de Amerikaanse voorschriften) belandden ook in modellen van Porsche en Volkswagen.

Leugens

In het interview spreekt Hück van “zieke motoren.” Hij zegt zich “door Audi bedrogen te voelen“ en “al die leugens niet meer te kunnen verdragen.” De scherpe bewoordingen (“ik geloof niks meer van ze”) vormen een nieuwe stap in het Duitse dieseldossier. Collega-OR-leden Bernd Osterloh (VW) en Peter Mosch (Audi) hadden het management tot nu toe niet zo sterk bekritiseerd.

Dieselverbod

Intussen organiseert het VW-concern woensdag een overleg van de diverse raden van toezicht. Op de agenda staan de verwijten van kartelvorming, zoals eind vorige week geopenbaard door het blad Spiegel. De hoogste baas bij Volkswagen, Matthias Müller, roept op tot een nationaal besluit over dieselrijverboden in plaats van allerlei lokale initiatieven met eigen voorwaarden. Müller wil de consument duidelijkheid bieden. Volgens hem is bij de klant grote onzekerheid ontstaan door de vele negatieve publiciteit over dieselmotoren. “Dat merken we ook aan onze orders. Die zijn voor diesels merkbaar teruggelopen.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †