Naar aanleiding van de nieuwste ontwikkelingen rond manipulatie van dieselmotoren eist Porsche’s OR-voorzitter Uwe Hück het ontslag van bestuursleden bij zusterbedrijf Audi. “Ik zal niet toestaan dat Porsche door trucjes van Audi in gevaar komt”, aldus Hück in Bild am Sonntag.

porscheAan zijn openlijke kritiek voegt hij toe dat de raad van toezicht bij Audi “de bestuursleden op non-actief moet zetten.” Het dieselschandaal zou ten dele bij dit merk zijn ontstaansbron hebben: het idee voor de gewraakte softwaremanipulatie werd volgens het VW-concern in eerste instantie bedacht door Audi-ingenieurs. De door hen ontwikkelde 3.0 liter diesels (die niet bleken te voldoen aan de Amerikaanse voorschriften) belandden ook in modellen van Porsche en Volkswagen.

Leugens

In het interview spreekt Hück van “zieke motoren.” Hij zegt zich “door Audi bedrogen te voelen“ en “al die leugens niet meer te kunnen verdragen.” De scherpe bewoordingen (“ik geloof niks meer van ze”) vormen een nieuwe stap in het Duitse dieseldossier. Collega-OR-leden Bernd Osterloh (VW) en Peter Mosch (Audi) hadden het management tot nu toe niet zo sterk bekritiseerd.

Dieselverbod

Intussen organiseert het VW-concern woensdag een overleg van de diverse raden van toezicht. Op de agenda staan de verwijten van kartelvorming, zoals eind vorige week geopenbaard door het blad Spiegel. De hoogste baas bij Volkswagen, Matthias Müller, roept op tot een nationaal besluit over dieselrijverboden in plaats van allerlei lokale initiatieven met eigen voorwaarden. Müller wil de consument duidelijkheid bieden. Volgens hem is bij de klant grote onzekerheid ontstaan door de vele negatieve publiciteit over dieselmotoren. “Dat merken we ook aan onze orders. Die zijn voor diesels merkbaar teruggelopen.”
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties