Peugeot en Fiat Chrysler praten over fusie

De autoconcerns Groupe PSA en Fiat Chrysler (FCA) zijn in gesprek over een mogelijke fusie. Een bericht daarover van de Wall Street Journal is inmiddels bevestigd door de beide ondernemingen. Ze benadrukken dat de onderhandelingen in een pril stadium verkeren en nog kunnen afketsen.

Mocht het daadwerkelijk tot een fusie komen, dan ontstaat een onderneming met een beurswaarde van ruim veertig miljard euro en hoofdkantoren in zowel Europa als de VS. De koersen van de aandelen PSA en FCA kregen een stevige impuls als gevolg van de recente mediaberichten.

Er zou geen sprake zijn van een overname (door het financieel grotere PSA) maar van een samengaan op basis van gelijkwaardigheid. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van een aandelenuitruil. Bestuursvoorzitter zou Peugeot-ceo Carlos Tavares worden, terwijl FCA-ceo John Elkann de raad van commissarissen zou gaan aansturen.

Renault

Fiat Chrysler probeerde eerder dit jaar te fuseren met Renault, tegenstrever van PSA. Dat plan ketste echter begin juni af op verzet van de Franse regering (aandeelhouder van Renault) en Renault-partner Nissan. Mocht er wél met FCA een deal tot stand komen, dan ontstaat in gebouwde aantallen auto’s (8,7 miljoen) ’s werelds vierde grootste fabrikant (nog net voor GM). De top drie wordt bezet door Volkswagen, de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en Toyota.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *