PGGM toont interesse in Leaseplan

De Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM zou samen met investeringsmaatschappijen een oogje hebben op autoleasebedrijf Leaseplan. De huidige eigenaar Global Mobility zou hierover gesprekken hebben met niet nader genoemde partijen.

De groep belangstellenden bestaat behalve uit PGGM onder meer ook uit het staatsinvesteringsfonds Abu Dhabi Investment Authority, GIC, dat de investeringen van de overheid van Singapore bestiert en TDR Capital.

Leaseplan loste een jaar geleden 1 miljard euro aan staatssteun af. Leaseplan gaf in 2008 met een garantie van de Staat een lening uit van 1,5 miljard euro. Leaseplan was daarmee de eerste instelling die gebruikmaakte van de garantiepot van 200 miljard euro die de toenmalige minister Wouter Bos had ingesteld voor leningen van financiële instellingen.

Leaseplan is een van de grootste autoleasebedrijven ter wereld met 1,4 miljoen auto’s in 32 landen. Daarvan rijden er 120.000 rond in Nederland. Het in 1963 opgerichte bedrijf behaalde afgelopen jaar een winst van 372 miljoen euro. Er werken meer dan 6.500 mensen.

Toezicht

Leaseplan opereert ook als spaarbank onder een Nederlandse bankvergunning en staat dan ook onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die toezichthouders zullen zich dan ook over een eventuele overname moeten buigen.

De huidige eigenaar Global Mobility Holding is een houdstermaatschappij die zelf voor 50 procent eigendom is van de Duitse autofabrikant Volkswagen. De andere helft van de aandelen is in handen van de Duitse bankier Friedrich von Metzler.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.