‘Dreaming’ thema van Pirelli-kalender 2019

In Milaan is op 5 december de Pirelli-kalender voor 2019 gepresenteerd. De foto’s zijn gemaakt door Albert Watson, die zich daarvoor liet inspireren door verhalen van vier vrouwen, rond het thema ‘Dreaming’.

De zesenveertigste editie van de Pirelli-kalender brengt de aspiraties van vier vrouwen in beeld, verbeeld door de fotomodellen Gigi Hadid, Julia Garner, Laetitia Casta en Misty Moreland.

Passie voor film

In totaal telt de kalender veertig foto’s, waarin Albert Watson zijn passie voor film laat zien. “Toen ik over dit project begon na te denken, wilde ik het anders aanpakken dan de andere fotografen en ik vroeg me af hoe ik het best te werk kon gaan. Uiteindelijk ben ik op zoek gegaan naar kwaliteitsvolle beelden met een bepaalde diepgang, die tegelijk een verhaal vertellen. Ik wilde verder gaan dan een gewoon portret, ik wilde van elke foto een film still maken. Ik zou willen dat wie de kalender bekijkt, begrijpt wat mijn doel was: pure fotografie, de vrouwen die voor mijn lens poseerden, onderzoeken, een situatie scheppen die een positief beeld geeft van de hedendaagse vrouw.” “Elk van de vier vrouwen”, vervolgt hij, “drukt haar individualiteit uit, het specifieke doel in haar leven, haar heel persoonlijke manier om de zaken aan te pakken. Ze concentreren zich allemaal op hun toekomst. Het basisthema zijn dromen, maar de achterliggende idee van het hele project is een verhaal dat wordt verteld in vier ‘filmpjes’.”

Gigi Hadid

Het personage dat wordt verbeeld door Gigi Hadid is sinds kort gescheiden van haar vriend en woont eenzaam in een glazen toren. Alexander Wang is haar enige vriend en vertrouweling: “Uit deze beelden spreekt een bepaalde melancholie. Met het personage van Gigi Hadid wilde ik het beeld overbrengen van een vrouw die over de toekomst nadenkt, maar ook van een bepaalde eenzaamheid. We zien haar denken aan de volgende weg die ze zal inslaan, aan wat ze morgen zal doen. Ik wilde haar ‘minimalistischer’ dan de andere vrouwen die ik heb gefotografeerd en hun omgeving.”

Julia Garner

Het tweede personage is een jonge fotografe, verbeeld door Julia Garner, die van de natuur en de eenzaamheid houdt. “Julia is een geweldige actrice, ze geeft haar personage perfect weer. Ze speelt een botanische fotograaf die droomt van succesvolle tentoonstellingen. De fotosessie vond plaats in een prachtige tropische tuin in Miami, de ideale plek om te werken.”

Misty Copeland

Misty Copeland, die in de kalender naast Calvin Royal III poseert, kijkt ook naar de toekomst en droomt van een carrière in de danswereld: “Ze wordt gedreven door de zoektocht naar succes. Het personage van Copeland danst in een club als broodwinning, maar ze heeft een klein podium ingericht in haar tuin waar ze oefent om een ster te worden, soms met de hulp van haar compagnon, gespeeld door Calvin Royal III.”

Laetitia Casta

Laetitia Casta is een schilderes die samen met haar partner, gespeeld door Sergei Polunin, in een studio/atelier woont. Ze dromen allebei van succes: zij als kunstenares, hij als danser. “Wat interessant is, is dat Laetitia in het echte leven in haar vrije tijd beeldhouwt en kunstvoorwerpen ontwerpt, een gelukkig toeval, dat haar heeft geholpen om in de huid van het personage te kruipen. We hebben beslist om ook buiten te fotograferen, zodat de scène baadt in natuurlijk licht. De tropische omgeving van Miami is een essentieel onderdeel van het kader.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters