Premies autopolissen weer gedaald

Uit de verzekeringscijfers over 2009 (de sector loopt wat dat betreft altijd een jaartje achter) blijkt dat de autoschadeverzekeraars in de strijd om de klant hun tarieven sterk onder druk hebben zien komen. Vooral de schadeherstelbedrijven krijgen dit via de margedruk deels op hun bordje.

Wel blijkt er een tegenstrijdigheid tussen de cijfers van branchetoezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) en het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).
CVS meldde een daling van de gemiddelde premieomzet voor een autoschadepolis van 416 euro in 2008 naar 406 euro in 2009. In 2010 zette die trend overigens door, maar een definitief cijfer is nog niet bekend. Daarentegen meldde DNB dat de totale premieomzet over 2009 met 1,5 procent is gestegen naar 4,54 miljard euro. Het aantal personenauto’s binnen het wagenpark in Nederland is licht gestegen naar 7.756.800, in 2008 was dit nog 7.597.000.

Overigens meldden verzekeraars dat in de twee laatste weken van het jaar het aangemelde bedrag aan autoschades twintig miljoen euro hoger lag dan vorig jaar, toen vergelijkbare weersomstandigheden golden. DNB heeft de verzekeraars aan tafel geroepen om een eind te maken aan de prijzenslag betreffende autopolissen. De sector kon slechts winst maken door extreem te snijden in de kosten en door een positief beleggingsresultaat. DNB vindt die basis te smal.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.