Rabo voorziet krimp in onderhoudsbeurten

In de periode 2017 -2021 zal volgens de jongste Cijfers en Trends sectorprognose van Rabobank het aantal onderhoudsbeurten stabiliseren. Maar de omzet krimpt, als gevolg van prijsdruk, met ruim drie procent. Verder zal het aantal dealers blijven afnemen.

De verkoop van gebruikte auto’s, al langer in de lift, zal in 2016 groeien met meer dan vijf procent. Ook komend jaar houdt het commerciële succes van de occasion aan (wel met lagere groeicijfers),  als gevolg van toenemende particuliere consumptie. De nieuwverkoop daarentegen blijft volgens de bank een grillig patroon vertonen: dit jaar nog geen 400 duizend en komend jaar “maar minimaal herstel.”

Al langer spelende ontwikkelingen – toenemende concentratie, schaalvergroting en versterking van efficiency – zullen de komende jaren doorzetten. Nu al hebben langetermijntrends met een disruptief karakter hun invloed, stelt Rabobank onder verwijzing naar nieuwe technologie in en rondom de auto (zoals connectivity of autonoom rijden). Ook energietransitie, verduurzaming en nieuwe vormen van mobiliteit werpen steeds sterker hun schaduw vooruit. “De sector is in verwarring en schiet in de verdediging tegen de opkomst van nieuwe spelers.” Echt nieuwe marktstructuren en businessmodellen laten volgens de sectorprognose op zich wachten – even afgezien van de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden.

In meer brede zin verwacht Rabobank dat de Nederlandse economie in 2017 anderhalf procent zal groeien, met een sterkere rol voor de nationale consumptie dankzij de koopkrachtstijging. Ook de automotive sector zal daardoor komend jaar “een plusje” laten zien.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *