RDW registreert 261 recalls in 2015

Terugroepacties door autofabrikanten deden zich afgelopen jaar wereldwijd 261 keer voor. Dat is 26 procent meer dan in 2014, meldt de RDW in zijn jaaroverzicht.

De stijging komt doordat fabrikanten meer gebruik maken van de mogelijkheid van een recall en doordat een problematisch onderdeel (bijvoorbeeld de airbags van Takata) in meerdere merken is verwerkt. De stijging is echter ook een gevolg van de pro-actievere houding bij de RDW: men volgt op eigen initiatief recallmeldingen buiten Europa en onderzoekt of deze storingen ook betrekking hebben op voertuigen die in Nederland rond rijden.

Binnenkort start de RDW met TNO een testprogramma dat is opgezet om eventuele fraude door fabrikanten beter te kunnen opsporen. Aanleiding is het dieselschandaal bij Volkswagen, dat tot veel media-aandacht leidde. Ab van Ravestein, algemeen directeur RDW: “Het proces moesten we uitleggen aan de politiek en media. De RDW heeft geen goedkeuringen afgegeven voor de dieselemissies van het Volkswagenconcern. Er is extra informatie opgevraagd bij fabrikanten aan wie de RDW wél een emissiecertificaat heeft afgegeven.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.