RDW: ruim 700 sjoemeldiesels Suzuki-Jeep terug

306 exemplaren van de Suzuki Vitara en 403 van de Jeep Grand Cherokee moeten op last van de RDW terug naar de dealer vanwege hun gemanipuleerde emissiesoftware.

Tot nu toe was onbekend om hoeveel voertuigen het precies gaat per model. De eigenaren hebben volgens de RDW nog geen bericht gekregen over het precieze moment voor hun komende garagebezoek. Eerst moet de fabrikant van de voertuigen een oplossing hebben aangereikt die voldoet aan de eisen van de RDW.

Een update die in eerste instantie werd voorgesteld kon niet rekenen op goedkeuring. Suzuki en Jeep lopen het risico dat de RDW bij achterwege blijven van een afdoende remedie de Europese typegoedkeuring voor beide modellen intrekt.

Rollenbank

Bij zowel Suzuki als Jeep concludeerde RDW vorige maand dat sprake is van “ongeoorloofde emissiestrategieën” , aangestuurd door het motormanagementsysteem. De emissiecontrolesystemen van deze type voertuigen functioneren na verloop van tijd anders op de weg dan tijdens de officiële test op de rollenbank. Daardoor zijn de emissies van stikstofoxiden (NOx) op de weg vele malen hoger dan de grenswaarden die geldig waren tijdens de toelating van de voertuigen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.