Rechter VS: 40 maanden cel VW-ingenieur

Een 63-jarige Duitse ingenieur van het VW-concern is in de VS veroordeeld tot veertig maanden cel en een geldboete van 200.000 dollar vanwege zijn aandeel in het sjoemelschandaal. Dat melden Duitse media. Het is de eerste uitspraak in de dieselaffaire.

De rechtbank in Detroit spreekt van een “ernstig vergrijp”. De aangeklaagde VW-technicus zou een “sleutelrol” hebben vervuld bij de inbouw van illegale software, met als doel uitstootresultaten te beïnvloeden. Daarmee zou hij gezondigd hebben tegen Amerikaanse milieuwetgeving.

Bekentenis

De sinds 1982 bij VW werkzame dieselexpert legde in het juridisch voortraject een bekentenis af en werkte samen met de Amerikaanse. In ruil daarvoor kreeg hij strafvermindering: de maximumstraf bedraagt zeven jaar gevangenis en 400.000 dollar boete. De uitspraak is echter zwaarder dan de eis van de officier van justitie (drie jaar c.q. twintig mille). Onduidelijk is of de veroordeelde ingenieur nog in beroep gaat. Hij is een van de in totaal acht zittende of voormalige VW-medewerkers tegen wie in de VS strafvervolging in gang is gezet wegens dieselgate.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †