Recycling verlaagt accuprijs

Oude accu’s zijn geen milieuprobleem, maar een kostbaar handelsgoed. Johnson Controls lanceert met het Ecosteps-concept een eigen recyclingprogramma dat de garagist administratieve en logistieke rompslomp scheelt maar ook de prijs lager houdt.

Lood is met een 1,57 euro per kilo spreekwoordelijk goud waard. Oud ijzer brengt ter vergelijking slechts een kwartje per kilo op, terwijl aluminium 1,66 euro per kilo doet (goud zit daar met 42.200 euro per kilo nog wel een stukje boven). Een gebruikte auto-accu brengt dankzij de hoge loodinhoud 4 tot 7,50 euro op, een vrachtwagenaccu zelfs tot 30 euro.

Logisch dat bedrijfjes garagebedrijven afrijden om daar oude accu’s in te kopen om door te verkopen aan recyclingbedrijven. Die hebben deze accu’s maar al te graag, want een accu is een dankbaar product om te recyclen. Het polypropyleen van de accubakken kan prima worden omgesmolten en ook het lood, dat het grootste deel van de accu vertegenwoordigt, kan volledig worden teruggewonnen. Bijna 99 procent van de accu kan zo worden hergebruikt, bijvoorbeeld als grondstof voor nieuwe accu’s.

Johnson Controls, fabrikant van de accumerken Varta, Optima, Berga en Bosch, heeft daarom een eigen recyclingfabriek opgericht in het Duitse Krautscheid nabij Bitburg.

Ecosteps

Ecosteps is een gecertificeerd recyclingsysteem, dat voldoet aan de ISO-norm 14.001 en aan alle wettelijke richtlijnen. Het concept zal in de komende jaren verder worden ontwikkeld en ingevoerd, nadat pilotprojecten hebben aangetoond dat het concept voor alle partijen zeer positief werkt. Grossier Heuts uit het Zuid-Limburgse Hoensbroek beschikt over vijftien vestigingen, die samen een omzet van 60 miljoen euro genereren. Directeur Lars Heuts ziet nu al positieve effecten: “Onze accu-omzet is met 20-25 procent gegroeid. Doordat we vaste afspraken met onze klanten hebben gemaakt maar ook omdat de accu’s van Johnson Controls binnen dit concept scherper geprijsd zijn.”

Lees hier het volledige artikel in Aftersales Magazine nummer 1 van dit jaar >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *