ANWB, Bovag, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Verbond van Verzekeraars zijn niet voor een verplichting van winterbanden, maar bevelen het gebruik wel aan. Dat meldt Nu.nl. Volgens de wegenwacht is de handhaving een onmogelijke taak en Bovag wil vooral bewustwording over de veiligheid van winterbanden.

Ondank dat de verzekeraars de afgelopen sneeuwdagen veel extra geld moesten uitkeren door schade, staan ook zij niet te springen om een winterbandenplicht. Dit zou vergaand zijn voor de consument en teveel geld kosten. Daarbij is structurele afname van het aantal schadegevallen door het gebruik van winterbanden nog niet aangetoond. Volgens Leaseplan Nederland is dit effect nauwelijks te zien. Haar zakelijke rijders met winterbanden maken namelijk net zo veel brokken als bestuurders op zomerbanden.

Natuurlijk worden de nut en noodzaak van het winterbandengebruik niet in twijfel getrokken door de branchepartijen. Winterbanden hebben bijvoorbeeld betere grip en een veel kortere remweg dan zomerbanden. Het blijft een feit dat je bij winterweer wel je rijgedrag moet aanpassen.

Bewijs

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid geeft tegenover de nieuwssite aan dat een koude en droge winter tot minder slachtoffers leidt, een koude en natte winter tot meer. Zij heeft verder nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van het winterbandengebruik.

In 2010 toonde verkeerspsycholoog Adriaan Heino aan dat auto’s op zomerbanden in de winter voor structureel meer ongelukken zorgen dan auto’s met winterbanden. De incidenten in de winter zijn wel gemiddeld kleiner dan in de zomer, ongeacht de bandensoort. Tegelijkertijd zijn de schadekosten per schade, in de winter lager dan in de zomer, waarbij het geen verschil maakt of er in de winter op zomer- of winterbanden wordt gereden.

Ook Independer.nl toonde destijds aan dat automobilisten die op winterbanden rijden in de winter, minder extra schades melden dan automobilisten die niet op winterbanden rijden.

Voorbereiding

Volgens onderzoek van Tom Tom in 2012 bereidt maar liefst driekwart van de Nederlandse automobilisten zich nauwelijks voor op winterse weersomstandigheden. Winterbanden, een wintercheck of een speciale onderhoudsbeurt zijn volgens het onderzoek beduidend minder populair dan goedkopere maatregelen als de aanschaf van een ijskrabber en ruitenwisser- of koelvloeistof met antivries.

Overigens is Profile Tyrecenter wel voor een winterbandenverplichting op Europees niveau, omdat automobilisten steeds meer in het buitenland rijden. Lees er hier alles over >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties