Renault Eolab rijdt 1 op 100

Een auto die 100 kilometer rijdt op 1 liter benzine. Het betreft hier geen deelnemer aan de Eco-marathon maar een nieuwe conceptauto van Renault: de hybride Eolab. Volgens Renault moet de nieuwe auto vooral gezien worden als een etalage van mogelijkheden, maar serieproductie wordt niet uitgesloten.

Met de Eolab lijkt Renault even een zijpad in te slaan als het gaat om zuinige auto’s. Volledig elektrische auto’s doen het nog steeds slecht in de markt. Met de Eolab laat Renault zien wat het allemaal in huis heeft.

De Renault Eolab is uitgerust met een driecilinder benzinemotor van 999 cc inhoud. Deze levert 75 pk vermogen en een koppel van 95 Nm. De elektromotor met permanente magneten biedt zo nodig tot 67 pk en 200 Nm extra power. Renault heeft een transmissie zonder koppeling geplaatst, die beter geschikt zou zijn voor kleine, zuinige auto’s dan een CVT of een automaat met dubbele koppeling.

Stroomlijning

De batterijen, transmissie, carrosserie en andere onderdelen zijn licht van gewicht. Dankzij toepassing van onder meer aluminium, kunststof en magnesium is de ‘B-segment’ hatchback zo’n 400 kilogram lichter dan vergelijkbare modellen. Dat is natuurlijk weer gunstig voor het benzineverbruik. Ook de stroomlijning draagt bij. Het ontwerpteam onder leiding van Nederlander Laurens van den Acker heeft een sterk aflopend dak getekend dat eindigt in een actieve spoiler. Stabilisatoren vouwen uit als meer voertuigstabiliteit nodig is. De Eolab wordt over twee weken gepresenteerd op de autosalon in Parijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *