Rode en gele kaarten bij Focwa

Tijdens het Focwa-congres woensdag memoreerde Leo de Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars, nog even aan het onderzoek naar fraude onder herstellers een paar jaar geleden. Daaruit bleek toen dat een derde van de fraudeurs Focwa-lid is. 

“Door die fraudegevallen beschadigt het imago van de schadeherstelbranche alleen maar en dat is geen goede zaak”, aldus De Boer.

“Fraude heeft zeker onze aandacht. Niet voor niets kijken we strenger toe op de handhaving van de regels”, zo reageerde Denis Maessen op de oproep van De Boer. Het mag duidelijk zijn dat de Nieuwe Stijl van Focwa zeker geen vrijblijvende stijl is, want Maessen heeft al meerdere keren benadrukt dat er met rode en gele kaarten gewerkt gaat worden als leden zich niet aan de regels houden.

Macht autofabrikanten

De Boer wees de zaal vol Focwa-leden er ook op dat niet alleen schadeherstellers, maar zeker ook verzekeraars druk zijn met de aanstaande impact van zelfrijdende of hoog autonome auto’s wat betreft aansprakelijkheid.

“De verwachting is dat er veel macht bij de autofabrikanten komt te liggen. Volvo laat bijvoorbeeld al weten dat zij rondom de zelfrijdende auto volledig aansprakelijk zal zijn”, aldus De Boer. “Dat heeft zeker ook zijn impact op de verzekeringswereld en de polissen. We moeten dus op zoek naar andere oplossingen en concepten: niet de auto, maar de bestuurder verzekeren bijvoorbeeld. Er wordt nu hard gestudeerd op nieuwe, mogelijke verdienmodellen.”

Lees nog veel meer achtergronden over het Focwa Nieuwe Stijl en het congres in de volgende editie van Aftersales Magazine die 18 maart verschijnt.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.