Rollenbank is veiliger (update)

Autec-VLT heeft op 24 maart onderzoeksconclusies bekend gemaakt naar verschillen tussen de rollenbank en de tweeplaats-platenbank. Het blijkt dat de rollenbank het veiligst bevonden is in de werkplaats en dat de nauwkeurigheid hoger is. Corbo heeft het onderzoek uitgevoerd.

Tevens kunnen uitlaatgassen afgezogen worden bij de rollenbank, dit kan bij een tweeplaats-platenbank niet. De remmentestcyclus is van begin tot eind voor de meting op de rollenbank drie keer sneller dan de tweeplaats-platenbank.

Cock van der Linden van Maha Nederland in Gorinchem vindt de resultaten vanzelfsprekend: "Iedereen in de werkplaats snapt dat het zo werkt en de conclusies onderstreep ik dan ook. Waar je wel een vraagteken bij kunt zetten is de veiligheid bij de draaiende rollen van de rollenbank. Natuurlijk is een stilstaande auto altijd veiliger dan een bewegende."

Volgens Michiel Nijboer van Arex is het aspect veiligheid een oud verhaal: "Een auto moet ook de werkplaats worden binnengereden. In dezelfde handeling rijd je met dezelfde lage snelheid over de remplaten heen en meet je meteen de resultaten. Dit werkt sneller en efficiënter dan een test op een rollenbank. Daarbij is de platenbank nauwkeuriger, omdat deze proef bijvoorbeeld een reëler beeld geeft door massaverplaatsing van achter naar voor. Als je de test drie keer uitvoert op een rollenbank en drie keer op een platenbank, dan komen daar vaste waarden uit bij de rollenbank en verschillende waarden bij de platenbank. Dit is geen onnauwkeurigheid van de platenbank, maar een verschil door dynamisch remmen (variatie in factor snelheid, pedaalkracht en tijd)." Nijboer geeft nog een reden waarom de platenbank gunstiger is. "Het energieverbruik van een rollenbank ligt vele malen hoger, het systeem draait op 380 volt en verbruikt enkele kilowatts in korte tijd. De platenbank verbruikt nog geen 100 watt."

De reden voor de bekendmaking van het rapport door Autec is dat zij de mogelijke klanten een objectief advies willen geven, omdat zij zelf namelijk zowel tweeplaats-platenbanken als rollenbanken op de markt brengt. Het advies van Autec is nu zoveel als mogelijk een rollenbank aan te schaffen.

UPDATE
Download hier het volledige Corbo-rapport >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *