Ruim helft banen weg bij Vredestein

Als gevolg van een vanmiddag door de directie bekendgemaakte reorganisatie worden nog dit jaar 750 fte’s geschrapt bij Vredestein in Enschede. Omgezet naar medewerkers komt dat neer op ontslag voor ruim 800 mensen.

Daarmee raakt in de fabriek meer dan de helft van het personeel (1200 man) zijn baan kwijt. De onderzoeks- en ontwikkelafdeling van Apollo Vredestein, waar circa tweehonderd mensen werken, blijft buiten schot. Deze medewerkers zijn ondergebracht in een aparte BV, die wereldwijd actief is voor Apollo-Vredestein.

Het personeel werd om 15.00 uur bijeengeroepen door de directie. Na afloop heerste verslagenheid, zegt bestuurder Gerard van Dijk namens CNV Vakmensen. De middag- en avondploeg zullen vandaag niet aan de slag gaan. Pas morgenvroeg om 7.00 uur wordt het werk hervat. Van Dijk zegt geschokt te zijn. “Dit is ongekend. Er blijft maar 350 tot 400 man over. Dit is een snoeiharde klap voor de werkgelegenheid in Twente.”

Hij verwijt de Indiase directie te kiezen voor een forse krimp van het aantal banen, terwijl er sinds 2017 volop banden worden gemaakt in die andere Apollo Vredestein-fabriek, in Hongarije, tegen lagere loonkosten. “Het lijkt erop dat de onderneming zichzelf wegconcurreert uit Nederland.” De vakbonden CNV en FNV schuiven komende week aan tafel met de directie in Enschede over de voortgang.

Landbouwbanden

De productie in de Twentse vestiging is volgens de directie al enkele jaren op rij verliesgevend. Om die reden is een deel van het werk, goedkopere bandentypes, afgelopen jaren al doorgeschoven naar Hongarije. Ook richting India zal werk worden verschoven, waarna de productie van landbouwbanden en premium-banden resteert.

De ondernemingsraad heeft, met het oog op de adviesaanvraag voor het massa-ontslag, de assistentie ingeroepen van organisatieadviesbureau Berenschot. De OR moet medio juni haar oordeel geven over het directievoornemen, dat bestaat uit de voorgenomen reorganisatie en uit de nieuwe structuur van de onderneming.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.