Scepsis over nut verlagen maximumsnelheid

De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) ziet niets in de door minister Schouten van Landbouw voorgestelde verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen als maatregel om de uitstoot en neerslag van stikstof te verminderen. De ANWB is minder stellig, maar ziet ook dat een goede fundering voor een dergelijke beslissing ontbreekt.

De VZR betoogt dat de vermindering van de uitstoot van stikstofoxiden als gevolg van de verlaging van de maximumsnelheid verwaarloosbaar is. Het laat bovendien het vrachtverkeer ongemoeid. “Nederland is meer gebaat bij een harmonisering van de snelwegstandaard naar 130 kilometer per uur in plaats van allerlei snelheidsaanpassingen die de aandacht van de weg afleiden én de voortdurende snelheidsaanpassingen komt de stikstofoxide-uitstoot niet ten goede”, aldus voorzitter Jan van Delft van VZR.

ANWB

Als belangenorganisatie van heel mobiel Nederland heeft ook de ANWB zijn twijfels bij de maatregel. De ANWB is overigens niet voor- of tegenstander van de maatregel. “Als een maatregel werkt, moet je het doen”, aldus een woordvoerder. “Maar we zouden graag bewijs zien dat het helpt voor die kwetsbare natuurgebieden waar het rapport-Remkes het over heeft. Altijd was de focus op CO2-uitstoot en nu komt ineens de stikstofuitstoot daarbij. Het is onduidelijk wat dergelijke kortetermijnoplossingen voor effect hebben. ANWB ziet meer in oplossingen die op de middellange en lange termijn werken, zoals de overgang naar elektrisch rijden. Dan stoot je én geen CO2 en geen stikstof uit, tenminste niet daar waar de auto’s rijden. En behalve het milieu gaat het ANWB ook om de verkeersveiligheid en die is vooral gebaat bij een rustig verkeersbeeld. Een verlaging van de maximumsnelheid om de uitstoot in bepaalde kwetsbare gebieden te verlagen helpt daar niet bij.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *