Schademarkt blijft overspannen

De schademarkt blijft aanhoudend overspannen en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen. Dat blijkt uit brancheonderzoek van Nolan, Norton & Co. Bij 45 procent van de bedrijven is de bezettingsgraad verslechterd, minder dan de helft is winstgevend, 6,5 procent overweegt te stoppen en 14 procent wil het bedrijf verkopen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat onder de ketens meer verliesgevende bedrijven te vinden zijn, dan onder de onafhankelijke bedrijven. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Dat ketenbedrijven het moeilijker hebben dan onafhankelijke schadebedrijven, weet Aart Willem Saly (Nolan, Norton & Co) vooral aan de lagere uurtarieven bij de ketens, die vooral bij de kleine schadebedrijven onvoldoende worden gecompenseerd met hogere volumes.

Eigenlijk was er weinig goed nieuws te melden tijdens het Focwa-congres en is er ook weinig zicht op verbetering. Volumegroei biedt onvoldoende perspectief, het schadebedrag blijft onder druk, de operationele kosten lopen op en het onderscheidend vermogen van bedrijven is te beperkt, zo vatte Saly de stand van zaken nog even samen. “Perfectioneer je bedrijf of overweeg te stoppen”, was dan ook zijn boodschap. “Accepteer in ieder geval dat de markt lastig is.”

Spijtbetuiging

Tijdens het congres wond Focwa voorzitter Frits Huffnagel geen doekjes om het tumult rondom Hiqure. “Het spijt me en ik baal ervan”, reageerde hij op de onduidelijkheid rondom het keurmerk. Vorige week probeerde Huffnagel de kou ook al uit de lucht te halen rondom deze kwestie en liet hij weten dat de communicatie rondom Hiqure niet helemaal goed is gegaan.

Focwa hoopt nu een herstart te kunnen maken. Tegelijkertijd met het congres ging de website (Hiqure.nl) de lucht in, die allerlei ontstane misverstanden en ‘mythes’ over het keurmerk moet ophelderen.

“We zijn het onderling nog niet eens, maar we kunnen niet van elkaar blijven weglopen. Hier ligt een collectieve verantwoordelijkheid om met elkaar in gesprek te blijven om alles naar een ander stadium te brengen. Er ligt een gouden kans”, aldus Huffnagel.

In het aankomende nummer van Aftersales magazines kunt u nog veel meer lezen over het Focwa-congres.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.