Spannend 2016 verwacht voor autosector

De Rabobank verwacht voor 2016 een lichte volumestijging van circa 1% bij de universele autobedrijven dankzij een inhaalslag voor uitgesteld onderhoud en stijgende verkoop van occasions via de autobedrijven. Schadebedrijven zullen verder moeten interen (-2%), terwijl de autoverkoop zich min of meer weet te handhaven op het niveau van 2015 (1,4%).

De autobranche profiteert van het algemeen economisch herstel. Vooral de particulier is sinds halverwege dit jaar weer meer bereid een nieuwe auto aan te schaffen. In 2016 worden er naar verwachting 15.000 à 20.000 meer auto’s aan particulieren verkocht. Ook met de verkoop van bestelauto’s gaat het goed, al blijft de markt zeer concurrerend.

De voortschrijdende kostenbeheersing bij de Nederlandse bedrijven zorgt voor een stabilisering van de zakelijke leasevloot. De fiscale regelgeving met betrekking tot leaseauto’s heeft ook in 2016 marktverstorende effecten. De vraag naar en handel in gebruikte auto’s blijft vrij constant, een duidelijke graadmeter voor het belang dat de consument hecht aan individuele mobiliteit.
De gestage druk op aftersales blijft voortduren door betere techniek en de felle prijsconcurrentie.

De schademarkt blijft dalen door minder schades en een gemiddeld lager schadebedrag. Het aanpassen van het businessmodel is voor nagenoeg alle partijen in de automotive essentieel om te kunnen voortbestaan, leert de prognose van de Rabobank.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.