Tesla verhoogt én verlaagt prijzen in China

Tesla heeft in China de prijzen van zijn modellen S en X sterk verlaagd: die van de Model S met 12 procent en van de Model X met 26 procent. Topman Elon Musk voert de prijscorrectie door omdat hij getroffen wordt door de economische ruzie tussen de VS en China.

In de praktijk betekent de handelsoorlog tussen beide grootmachten dat China hoge importtarieven (25 procent) zet op de Tesla’s. Om dat nadeel te pareren, verhoogde Tesla zijn verkoopprijzen met bijna 20 procent. Dat leidde echter onmiddellijk tot forse verkoopdalingen, in een automarkt die sowieso onder druk staat dit jaar. De totale afzet van buitenlandse auto’s daalde in China met 15 procent. Voor het eerst sinds 1990 groeit de auto-afzet dit jaar niet, verwachte diverse analisten.

Aantallen

De Chinese markt verliezen betekent voor Tesla (en andere autofabrikanten) fors inleveren aan volume. En juist de aantallen houden zijn fabrieken draaiende. Onlangs tekende Musk al een overeenkomst met de Chinese overheid om Tesla-modellen in China zelf te gaan bouwen. Dan vervallen de importtarieven. Belangrijke voorwaarde is wel dat Musk investeert in Chinese batterijen. Overigens heeft de ceo in een gesprek met de Amerikaanse betaalzender HBO onthuld dat Tesla eerder dit jaar kort voor een bankroet heeft gestaan. De aanhoudend moeizame productiestart met de Model 3 zorgden dat de fabrikant “als een dolle geld verbrandde. Er restten ons slechts enkele weken om de problemen de baas te worden. Anders was het voor ons het einde geweest.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen