Topman VW blijft achter tralies in VS

Volkswagen-topman Oliver Schmidt, begin dit jaar aangehouden in de VS op verdenking van een prominente rol in de dieselfraude, blijft voorlopig vastzitten. Schmidt wilde twee maanden geleden na een vakantie in Florida terug naar Duitsland, maar moet eerst zijn rechtszaak afwachten. Die start begin 2018.

De 48-jarige Schmidt wordt beschuldigd van elf misdrijven op het gebied van emissie. Hij zit vast sinds 7 januari achter de tralies en geldt volgens de rechter als vluchtgevaarlijk. Die status werd gisteren door een rechtbank in Detroit bevestigd. “Dit is een zeer ernstige zaak”, zei de rechter na de zeventig minuten durende zitting. “De rechtbank ziet geen voorwaarden die garanderen dat de heer Schmidt vrijwillig voor de zitting verschijnt.” Oorspronkelijk had de zaak zich zullen afspelen op 18 april. De advocaten van Schmidt bepleitten vergeefs vrijlating op borgtocht ter hoogte van 1,6 miljoen dollar. Evenmin ging de rechter akkoord met tijdelijk verblijf in een voorstad van Detroit, voorzien van een elektronische enkelband en met inlevering van zijn paspoort. Schmidt leidde van 2012 tot 2015 in de Verenigde Staten VW’s Group of America’s Engineering and Environmental Office. Hij hield vol dat de sterkere uitstoot van diesels in de praktijk voorkwam uit technische problemen, niet uit manipulatie. Justitie beschuldigt hem en het merk juist wél van fraude inzake emissie. Zij stelt dat Schmidt sinds april 2014 doelbewust heeft geprobeerd de manipulatie door middel van software verborgen te houden voor de Amerikaanse overheid. In september 2015 kwam de fraude alsnog uit.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †