Umicore verdrievoudigt batterijproductie ev

De Belgische, wereldwijd opererende onderneming Umicore wil in 2018 drie keer zo veel herlaadbare batterijen voor elektrische voertuigen kunnen produceren dan nu.

Volgens een bericht in het Financieele Dagblad vindt de specialist in het smelten van edelmetalen  die inhaalmanoeuvre nodig om de vraag naar herlaadbare (lithium-ion)batterijen bij te kunnen benen.

Bij elkaar trekt de onderneming in 2016, 2017 en 2018 zo’n 160 miljoen euro uit. Het geld wordt gebruikt om bestaande fabrieken in Zuid-Korea en China uit te breiden en op deze locaties nieuwe productie-units te beginnen. Ergens in de tweede helft van volgend jaar zou de extra capaciteit beschikbaar moeten komen.

Onder invloed van mondiale milieumaatregelen groeit de vraag naar elektrische aandrijving sneller dan Umicore aanvankelijk dacht. Ceo Marc Grynberg gaat er nu vanuit dat, als gevolg van de groeiende actieradius en sterk dalende accuprijzen, over een jaar of vijf subsidies voor elektrische voertuigen niet meer nodig zijn. Tegen die tijd zullen ev’s  goedkoper zijn dan voertuigen met  bestaande aandrijfvormen. “De elektrische wagen is dichterbij dan we denken.”

Marktaanjager Tesla bouwt sinds juni 2014 in Nevada aan een gigantische batterijenfabriek. De productie moet beginnen in 2017 en vanaf 2020 op vol vermogen draaien. Jaarlijks zullen er dan volgens Tesla meer lithium-ion batterijen worden geproduceerd dan in 2013 wereldwijd.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *