Universeel goedkoper dan merkdealer

Het factuurbedrag voor een onderhoudsbeurt gecombineerd met een APK, is bij het gemiddelde universele garagebedrijf, 82 euro lager dan bij de gemiddelde merkdealer. Dat bleek tijdens een presentatie van onderzoeksbureau GfK op het gisteren door RAI Vereniging gehouden congres De Aftermarket in 2010.

Die presenteerden een mooie vergelijking tussen de marktposities van merkdealers en universele garages. Een opvallend cijfer was het verschil in factuurgrootte voor een gecombineerde onderhoudsbeurt/APK. Terwijl het gemiddelde factuurbedrag 318 euro is, rekent de gemiddelde merkdealer 372 euro en de gemiddelde universeel 290 euro. Een verschil van 82 euro. De fastfitter is overigens nog iets scherper, namelijk 244 euro, maar daar speelt mee dat die vaak niet de distributieriem en dergelijke vervangen, waardoor de klant naar het reguliere bedrijf moet voor een extra vervanging.

Maar het prijsverschil tussen dealer en universeel is zeker voor de vrije autobedrijven een mooie marketing tool. Onderhoud gecombineerd met een APK is overigens goed voor 56 procent van het aantal contactmomenten.

GfK meet overigens op consumentenniveau en doet dit via een panel van ruim 5.000 particuliere autogebruikers. De cijfers zijn vastgesteld in de periode één januari 2009 tot en met 30 juni 2010.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.