VACO Coronamonitor 9: licht omzetverlies

In de nieuwste VACO Coronamonitor bedraagt het geschatte omzetverlies van de leden – veroorzaakt door de coronacrisis – nu 21%. Dat is 1 procentpunt hoger dan in de vorige monitor.

Het percentage leden dat nog geen beeld heeft van hun omzetverlies is met twee procentpunten gedaald ,naar 27%. Het overgrote deel van de leden heeft vertrouwen dat hun bedrijf de crisis overleeft; met 89% is dit percentage terug op het niveau van de periode mei tot juli.

Minder werk

De nummer 1 in de impact-top-5 is ‘minder werk in de werkplaats’. Deze factor steeg met 8 procentpunten naar 51%. Eenzelfde ontwikkeling is te zien bij de nummer 2 ‘minder klanten’ (49%, + 9 procentenpunten), de nummer 3 ‘minder gevulde orderportefeuille’ (41%, + 9 procentpunten) en op de vierde plek ‘minder liquiditeit’ (19%, + 8 procentpunten). Het percentage leden dat verwacht afscheid te moeten nemen van medewerkers is ten opzichte van de vorige Coronamonitor verdubbeld. Dat lijkt niet te rijmen met de Bandenwisselweken die voor de deur staan, maar de komende wisselperiode is volgens VACO op meerdere gebieden onvoorspelbaar. De vele thuiswerkers rijden minder kilometers, wat gevolgen zal hebben voor het aantal bandenwissels van zakelijke en particuliere klanten. Daarnaast is het de vraag hoeveel mensen met hun auto in corona-tijd op wintersport gaan en mede daarom voor winterbanden kiezen.

Anders dan anders

Een andere factor is de langere duur van de wissels, door de extra aandacht voor hygiëne, klanten en personeel. Bovendien biedt de wachtruimte plaats aan minder klanten dan in ’gewone’ tijden. In tegenstelling tot de Bandenwisselweken in het afgelopen voorjaar kunnen klanten in de herfst en winter over het algemeen niet buiten wachten. Conclusie: het is belangrijker dan ooit dat de bandenwissels eerder beginnen. VACO roept alle zakelijke en particuliere klanten daarom op om tijdig een afspraak te maken om hun banden professioneel te laten wisselen.

Steunmaatregelen

Uit de nieuwste monitor blijkt dat ruim een derde van de respondenten (35%) gebruik maakt van één of meer financiële steunmaatregelen. Het aantal aanvragen voor de NOW 2.0-regeling is fors toegenomen in de laatste aanvraagweken (sluitdatum: 1 september). De stijging is vooral afkomstig van relatief kleine bedrijven die in de eerste steunronde geen gebruik hebben gemaakt van NOW.

Het gebruik van de maatregel ‘Uitstel aflossing financiering via de bank’ nam flink toe (11%, + 4 procentpunten) en staat weer in de top-3 van meest gebruikte regelingen. Dit is volgens VACO een logisch gevolg van de liquiditeitsafname bij VACO-leden. De ontwikkelingen tonen aan dat de economische effecten van de coronacrisis meer en meer voelbaar worden bij het mkb in de banden- en wielenbranche.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *